Potpisan memorandum za projekat "Novi Kovin"

Bez autora
May 04 2010

Memorandum o saradnji u domenu zaštite životne sredine na projektu izgradnje rudnika uglja i izgradnji nove termoelektrane, snage oko 600 MW u Kovinu potpisan je danas u Privrednoj komori Srbije. Njegove rezerve se procenjuju na 276 miliona tona. Termoelektrana Kovin bi trebalo da bude izgrađena po svim evropskim standardima, na principima javnog i privatnog partnerstva. Eksperimentalni rudnik za podvodnu eksploataciju uglja Elektroprivreda Srbije otvorila je još pre 15 godina, a kompanija “Energi Cosulting and Engineering” dobila je pre dve godine pravo istraživanja u obalnom delu Dunava. Posle 629 bušotina, njihovi eksperti su zaključili da na toj teritoriji ima 276 miliona tona uglja, a overeno je 176 miliona tona, što je dovoljno za eksploataciju dugu 35 godina. Veoma važan segment ovog projekta je zaštita životne sredine, jer se zaštićena zona, Deliblatska peščara, nalazi na obodu nalazišta uglja, sa druge strane je Dunav, a u blizini su i brojna izvorišta pijaće vode.

Potpisan memorandum za projekat "Novi Kovin"Memorandum o saradnji u domenu zaštite životne sredine na projektu izgradnje rudnika uglja i izgradnji nove termoelektrane, snage oko 600 MW u Kovinu potpisan je danas u Privrednoj komori Srbije.

Njegove rezerve se procenjuju na 276 miliona tona.
                                
Termoelektrana Kovin bi trebalo da bude izgrađena po svim evropskim standardima, na principima javnog i privatnog partnerstva. Eksperimentalni rudnik za podvodnu eksploataciju uglja Elektroprivreda Srbije otvorila je još pre 15 godina, a kompanija “Energi Cosulting and Engineering” dobila je pre dve godine pravo istraživanja u obalnom delu Dunava. Posle 629 bušotina, njihovi eksperti su zaključili da na toj teritoriji ima 276 miliona tona uglja, a overeno je 176 miliona tona, što je dovoljno za eksploataciju dugu 35 godina.

Veoma važan segment ovog projekta je zaštita životne sredine, jer se zaštićena zona, Deliblatska peščara, nalazi na obodu nalazišta uglja, sa druge strane je Dunav, a u blizini su i brojna izvorišta pijaće vode. Memorandum o saradnji u domenu zaštite životne sredine potpisali su u Privrednoj komori Srbije dr Milan Radunović, izvršni direktor “Energi Cosulting and Engineering” i Mihael Iling, izvršni menadžer kompanije “LMBV International”, koja je u vlasništvu Federalnog Ministarstva finansija Republike Nemačke.

Cilj ovog projekta je i pretvaranje otpadnog uglja u komercijalni proizvod za domaće i inostrano tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik